Drie acties tegen Trump

Vandaag op de laatste dag van januari bespreken we hier wat wij de meest inspirerende acties van de afgelopen maand vonden. We kozen er drie, die alle drie in het teken staan van de benoeming van Trump tot president van de VS. We zijn natuurlijk niet blij met Trump maar we worden wel heel vrolijk van het tegengeluid en het verzet dat in Amerika en daarbuiten klinkt.

1. De grootste actie was natuurlijk de Women’s March op 21 januari, met meer dan een miljoen vrouwen én mannen in Washington en bijna vijf miljoen demonstranten wereldwijd in 673 zogenaamde Sister Marches. Volgens verschillende Amerikaanse nieuwsmedia was het, het grootste protest in de Amerikaanse geschiedenis. Op 11 maart is er in Amsterdam weer een Women’s March. 

2. Eén van de meest spectaculaire acties tegen de nieuwe president was de actie van Greenpeace USA. Klimmers van de milieuorganisatie hingen een enorme banner met de tekst RESIST aan een kraan boven het witte huis. 

3. De leukste actie was natuurlijk de video van Arjan Lubach waarin Nederland wordt voorgesteld aan de nieuwe Amerikaanse president. Tientallen miljoenen mensen wereldwijd hebben het filmpje inmiddels bekeken. De video is inmiddels op een speciale website gezet van het Witte Huis. De initiatiefnemer wil dat het Witte Huis serieus werk maakt van de vraag of Nederland, na Amerika, op de tweede plaats kan komen.