Video’s voor Facebook die iedereen wil delen

In de week dat Facebook onder vuur ligt vanwege het lekken van de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers volgen wij een workshop over het maken van video’s voor Facebook. Want ondanks de afkeer die velen voelen tegen social media, zien ook alle maatschappelijke organisaties, dat met name Facebook, een geweldig medium is om mensen te informeren en te betrekken bij campagnes.

Richard Roaf van Videorev was afgereisd vanuit Oxford naar Amsterdam om ons en nog zo’n tien andere medewerkers van maatschappelijke organisaties, filmmakers en freelancers inzicht te geven in het gebruiken en maken van filmpjes voor Facebook. Richard maakte de afgelopen jaren veel video’s en onderzocht welke video’s veel gedeeld worden en waarom.

Hierna ontwikkelde hij een soort van recept. Gebruik je dit recept dan vergroot je de kans dat dat kijkers je filmpje willen delen. Alhoewel ook als je zijn recept volgt, komt er altijd nog een behoorlijke dosis geluk en magie bij kijken.

In de gemiddelde timeline komen zoveel video’s voorbij, dat het belangrijk is om te zorgen voor een goede start, zodat mensen op jouw video klikken. En doen ze dat dan blijken ze in de eerste 1,7 seconden te besluiten of ze verder kijken. Dit begin is dus extreem belangrijk. Veel video’s werken met een ‘curiousity gap’, je maakt mensen zo nieuwsgierig dat ze verder willen kijken. Maar dit is slechts een manier, want er zijn er nog veel meer.

Na de start moet je ervoor zorgen dat ze blijven kijken en moet je manieren bedenken om ze te motiveren de video te delen.

Mensen blijven langer kijken als er een mix van stijlen wordt gebruikt, bijvoorbeeld de combi van authentieke beelden en interviews. Emoties en het gebruik van humor helpen ook.

Als het gaat om het delen blijkt dat mensen graag content delen die een bijdrage levert aan een actuele of lopende discussie. Verder blijkt uit onderzoek dat 68% van de mensen content deelt om anderen een beter idee te geven wie ze zijn en waar ze om geven en wat ze belangrijk vinden.

In de workshop zijn we allemaal aan de slag gegaan met de opzet voor een video. Ik hoop dat we een aantal van deze video’s binnenkort tegenkomen in onze timeline.

En voor wie er niet bij was maakte Richard deze tutorial.