Over haken en breien

Vorige maand zijn we begonnen met het kiezen van de meest inspirerende, bijzondere of slimste actie van de maand. Vandaag op de eerste dag van maart bespreken we de leukste acties van de afgelopen maand. Wat ons afgelopen maand opviel, is dat ook in Nederland het craftivisme aan terrein wint. In Engeland wordt al enige tijd door activisten volop geborduurd, gehaakt en gebreid, in Nederland is het relatief nieuw.

Milieudefensie begon afgelopen jaar met het breien van een enorme deken om hier het kleinste huisje van Groningen mee in te pakken. De warme deken staat symbool voor de solidariteit met mensen in het Groninger aardbevingsgebied. Scholieren, ouderen, studenten, mannen en vrouwen uit onder andere Friesland, Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Limburg en Groningen deden mee aan de actie Breien voor Groningen. Op 27 februari het huisje ingepakt met 100m2 breiwerk. De officiële presentatie van het ingepakte huisje is vrijdag 3 maart aanstaande. 

Was Milieudefensie vooral aan het breien, Greenpeace startte afgelopen maand met het haken van koraal. De organisatie roept via een Faceboekgroep mensen op om een kunstwerk te haken voor het Amazonerif. Een campagne die de organisatie voert voor een recent ontdekt rif voor de kust van Brazilië, dat bedreigd wordt door olieboringen. In de Faceboekgroep delen de craftivisten foto’s van gehaakt koraal, vissen, octopussen en ander zeeleven. Alle kunstwerkjes die opgestuurd worden naar Greenpeace zullen gebruikt worden op een tentoonstelling in Ecomare op Texel.

In januari tijdens de grote Women’s Marches in de VS droegen veel vrouwen een roze zelf gebreide of gehaakte ‘pussy hat’, een roze mutsje met oortjes. Wil je op 11 maart tijdens de https://www.womensmarch.com/ in Amsterdam zo’n mutsje op dan moet je nu snel beginnen met haken of breien. Hoe je dat doet, dat vind je hier.