Stem op een vrouw

Op de eerste maandag van de nieuwe maand blikken we weer even terug op de vorige maand. De maand waarin we een nieuwe Tweede Kamer kozen. Wij waren onder de indruk van de campagne ‘stem op een vrouw’. Een campagne die direct impact had. 

Het blijft opmerkelijk dat er in onze Tweede Kamer nog steeds veel minder vrouwen dan mannen zitten. Dat moet veranderen, vinden de mensen achter ‘stem op een vrouw’ en daar zijn wij het natuurlijk hartgrondig mee eens. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de politiek een positief effect hebben op de nationale industrie, betrekkingen met buurlanden, klimaatproblematiek, wetenschap, onderwijs en landbouw. Daarnaast zijn jonge vrouwen ambitieuzer in het nastreven van hun carrière als ze vrouwelijke politieke leiders hebben gehad.


Voor veel mensen was het gebrek aan vrouwen in de Tweede Kamer jarenlang één van de redenen om bij verkiezingen op een vrouw te stemmen, vaak de tweede persoon op de lijst. Met de actie ‘stem op een vrouw’ werd voor het eerst duidelijk, dat als je meer vrouwen in de kamer wilt het geen zin heeft om op een vrouw te stemmen, die toch al in de kamer gekozen zal worden. Alleen door op een vrouw te stemmen die lager op de lijst staat en zonder voorkeurstemmen niet in de Tweede Kamer komt, kan je ervoor zorgen dat er meer vrouwen in de Kamer komen.

Goede actie dus! Drie vrouwen kwamen zo met voorkeurstemmen in de Kamer. Toch heeft dit succes een bitter randje. Het aantal vrouwen in de nieuwe Tweede Kamer is sinds 2002 niet zo laag geweest. Maar zonder deze actie was het nog dramatischer geweest.